mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
.

 

Herdenken in 2018

     

. 4 mei 1993: rabbijn jacobs
. onthult joods monument
  4 mei 1993, winsum
     
   

Holocaust Memorial Day, 27 januari 2018

.
.
.

niod-jaarthema 2018
.
.
.

. landelijke herdenking
zondag 28 januari


.

 

In Nederland ontwikkelt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) jaarlijks voor Holocaust Memorial Day op 27 januari een programma rond een jaarthema, waarin het voorkómen van rassenhaat, discriminatie en antisemitisme centraal staan. In 2018 is het jaarthema: Verzet

Voor nieuws over het NIOD: klik hier

De landelijke herdenking wordt georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité en vindt jaarlijks plaats op de laatste zondag van januari in het Wertheimpark in Amsterdam.
x

   

Rond 4/5 mei 2018 in Winsum

   

Rond de Nationale Dodenherdenking op 4 mei organiseert stichting Een Joodse Erfenis jaarlijks een of meerdere activiteiten in Winsum, waarbij herinnering en herdenking centraal staan.
x

   

Herdenkingsbijeenkomst 4 Mei 2018 en portretopstelling 'Dertien Namen'

.
.

. thema: jaar van verzet

.

.
. 4 mei, 20.00 uur

. stille tocht

.
.
.
. 4 mei vanaf 19.30 uur

.
.
.
.dertien namen
.

  Stichting 'Herdenking 4 mei Winsum' stelt op 4 mei 2018 weer een programma samen rond de herdenkingsbijeenkomst bij het Bevrijdingsmonument aan de Regnerus Praediniusstraat. Daarbij wordt aangesloten bij het landelijke jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor de herdenking in 2018 heeft NIOD-directeur Frank van Vree daarvoor een verdiepende tekst geschreven met de titel: Verzet als voorbeeld

Na de twee minuten stilte om acht uur 's avonds is er gelegenheid om deel te nemen aan een stille tocht naar één van de vier specifieke herinneringsplekken in Winsum, te weten: de begraafplaats in Winsum, de begraafplaats in Obergum, het gedenkteken bij de Obergumerkerk en het monument aan de voormalige synagoge.

Op de avond van 4 mei is de voormalige Winsumse synagoge vanaf 19.30 uur geopend voor publiek en brandt weer de 19e eeuwse olielamp als teken van onze plaatselijke betrokkenheid bij het drama van de Holocaust. In de vm. synagoge is onder andere de portretopstelling 'dertien namen' te zien met de portretfoto-opstelling van de dertien op het monument aan de oostzijde van de vm. synagoge genoemde Winsums-Joodse oorlogsslachtoffers.

De Joodse Winsumer oorlogsslachtoffers staan ook vermeld op het Digitale Monument Joodse Gemeenschap Nederland. Hier is meer informatie over hen te vinden, met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.
x
   

Dertien namen

   
sophia de vries-van der klei jozef garson essie de vries izack van berg  
agatha de vries-van zuiden comprecht de vries michiel de vries izaak de vries ellie de vries-oudgenoeg
  israel de vries sophius de vries sofietje de vries jacobje de vries
     
    Sophia de Vries-van der Klei

Jozef Garson

Essie de Vries

Izack van Berg

Agatha de Vries-van de Zuiden

Comprecht de Vries

Michiel de Vries

Izaäc de Vries

Ellie de Vries-Oudgenoeg

Israël de Vries

Sophius de Vries

Sophie de Vries

Jacob C. de Vries
     
     
.
.
.
open joodse huizen/
. huizen van verzet
 

x
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Evenals in 2016 neemt Winsum ook in 2018 weer deel aan het landelijke project 'Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet'.

Winsum zal meedoen met twee 'Joodse Huizen' en één 'Huis van Verzet'. Nadere informatie over de sprekers en de slachtoffers die zij in hun verhaal centraal stellen, volgt zo spoedig mogelijk.
Start en afsluiting van het project vindt plaats in de vm. synagoge, waar men die middag ook tussentijds terecht kan voor informatie over het programma of om even uit te rusten of wat te drinken.

Voor het verslag van 'Open Joodse Huizen'-Winsum 2016: klik hier


- 'Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet', verslag Groningen 2017
- 'Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet', verslag Winschoten 2017
---------------------------------------------------------------------------------------------------
x

     
    x
x
. 9 november 2018
.
  Herdenking Kristallnacht. Op vrijdag 9 november 2018 is het 80 jaar geleden dat in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond. Honderden synagogen en duizenden joodse winkels, bedrijven, woonhuizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden toen vernield. In Groningen wordt de Kristallnacht herdacht met een fakkeltocht van de Grote Markt naar de synagoge. Voor nadere informatie: klik hier.
x
     

 
olielamp synagoge winsum