mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
.

 

Herdenken in 2018

     

. 4 mei 1993: rabbijn jacobs
. onthult joods monument
  4 mei 1993, winsum
     
   

Holocaust Memorial Day, 27 januari 2018

.
.
.

niod-jaarthema 2018
.
.
.

. landelijke herdenking
zondag 28 januari


.

 

In Nederland ontwikkelt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) jaarlijks voor Holocaust Memorial Day op 27 januari een programma rond een jaarthema, waarin het voorkómen van rassenhaat, discriminatie en antisemitisme centraal staan. In 2018 is het jaarthema: Verzet

Voor nieuws over het NIOD: klik hier

De landelijke herdenking wordt georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité en vindt jaarlijks plaats op de laatste zondag van januari in het Wertheimpark in Amsterdam.
x

   

Rond 4/5 mei 2018 in Winsum

. sprekende
. . herdenkingen
.

 

Rond de Nationale Dodenherdenking op 4 mei organiseert stichting Een Joodse Erfenis jaarlijks een of meerdere activiteiten in Winsum, waarbij herinnering en herdenking centraal staan. In 2018 neemt Winsum ook weer deel aan het landelijke programma van Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet.
x

x Dhr. Egbert Kruidhof vertelt in
x Kloosterstraat 4 te Winsum over
x verzetsman Jan van der Laan.


   

Herdenkingsbijeenkomst 4 Mei 2018

.
.

. thema: jaar van verzet

.

.
. 4 mei, 20.00 uur

. stille tocht

.
.
.
. 4 mei vanaf 19.30 uur

.
.
.
.dertien namen
.
.
.
.
.
.
.
.
.
educatieproject
. met focus op inleving

  Stichting 'Herdenking 4 mei Winsum' stelt op 4 mei 2018 weer een programma samen rond de herdenkingsbijeenkomst bij het Bevrijdingsmonument aan de Regnerus Praediniusstraat. Daarbij wordt aangesloten bij het landelijke jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor de herdenking in 2018 heeft NIOD-directeur Frank van Vree daarvoor een verdiepende tekst geschreven met de titel: Verzet als voorbeeld

Na de twee minuten stilte om acht uur 's avonds is er gelegenheid om deel te nemen aan een stille tocht naar één van de vier specifieke herinneringsplekken in Winsum, te weten: de begraafplaats in Winsum, de begraafplaats in Obergum, het gedenkteken bij de Obergumerkerk en het monument aan de voormalige synagoge.

Op de avond van 4 mei is de voormalige Winsumse synagoge vanaf 19.30 uur geopend voor publiek en brandt weer de 19e eeuwse olielamp als teken van onze plaatselijke betrokkenheid bij het drama van de Holocaust. In de vm. synagoge is onder andere de portretopstelling 'dertien namen' te zien met de portretfoto-opstelling van de dertien op het monument aan de oostzijde van de vm. synagoge genoemde Winsums-Joodse oorlogsslachtoffers.

De Joodse Winsumer oorlogsslachtoffers staan ook vermeld op het Digitale Monument Joodse Gemeenschap Nederland. Hier is meer informatie over hen te vinden, met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.


Bovenbouwleerlingen van een aantal basisscholen in de gemeente Winsum doen in 2018 mee aan een educatieproject, waarin de relatie tussen de Joodse familie de Vries en hun niet-Joodse buren, de familie Lijnema, centraal staat. De deelnemers moeten zich verplaatsen in de positie van Henk, de zoon van de familie Lijnema, als hij hoort dat zijn buurjongen Issy en Sophius de Vries met hun ouders naar Westerbork zijn gestuurd. Uit naam van Henk sturen de leerlingen een fictieve kaart met een persoonlijke boodschap naar Issy en Sophius.
   

Dertien namen

   
sophia de vries-van der klei jozef garson essie de vries izack van berg  
agatha de vries-van zuiden comprecht de vries michiel de vries izaak de vries ellie de vries-oudgenoeg
  israel de vries sophius de vries sofietje de vries jacobje de vries
     
    Sophia de Vries-van der Klei

Jozef Garson

Essie de Vries

Izack van Berg

Agatha de Vries-van de Zuiden

Comprecht de Vries

Michiel de Vries

Izaäc de Vries

Ellie de Vries-Oudgenoeg

Israël de Vries

Sophius de Vries

Sophie de Vries

Jacob C. de Vries
     
     
    x
x
. 9 november 2018
.
  Herdenking Kristallnacht. Op vrijdag 9 november 2018 is het 80 jaar geleden dat in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond. Honderden synagogen en duizenden joodse winkels, bedrijven, woonhuizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden toen vernield. In Groningen wordt de Kristallnacht herdacht met een fakkeltocht van de Grote Markt naar de synagoge. Voor nadere informatie: klik hier.
x
     

 
olielamp synagoge winsum