mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

   

Programma 2018 nog niet bekend

     

. lezing 12 november

 
Op zondag 12 november j.l. organiseerde Stichting Een Joodse Erfenis in de vooormalige syanagoge van Winsum haar jaarlijkse sjoellezing. Ditmaal sprak historicus Romke Visser over de Groninger SDAP-politicus Nathan Albert de Vries (1878-1924), die opgroeide naast de leerlooierij van zijn vader Hartog de Vries.

Over het programma voor 2018 volgt begin volgend jaar nadere informatie.
     
     
   

Dag van de Groninger Geschiedenis 2017

. promotiedag
. in groninger archieven
.
.

.
. begin van het joodse jaar 5778

  Op 15 oktober j.l. waren de synagogen van Groningen, Bourtange en Winsum en Museum het Joodse Schooltje in Leek weer vertegenwoordigd met een gezamenlijke stand in de Groninger Archieven. Het thema van 2017 luidde: 'Geluk'. De stand van Winsum bracht daarvoor verhalen bijeen rond het Joodse Nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana. Bij die gelegenheid, dit jaar op 20 en 21 september, wenst men elkaar 'Sjana Tova' toe: een zoet en gelukkig Nieuwjaar. Volgens de Joodse jaartelling begon toen het jaar 5778. Ter gelegenheid van het nieuwe jaar wordt er op de sjofar (ramshoorn) geblazen en biedt men elkaar in honing gedoopte stukjes appel aan.
     
     
. de informatietafel met
. sjofar, appeltjes en honing
 
     
   

. - verslag van de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017, klik hier .
. - meer over landelijke activiteiten rond de Maand van de Geschiedenis, klik hier .

   

 

   

Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed 2017 in vm. synagoge Winsum

.jaarthema: diaspora

  - Commissaris van de Koning René Paas bezoekt Winsum -
.

.
 
. historicus Romke Visser
. geeft tekst en uitleg
  2017-CdK Groningen
    .
. 10 september 2017 - zonnetje, wolkje, ruime belangstelling: .
.In aanwezigheid van Commissaris van de Koning René Paas volgen ca. tachtig belangstellenden.
.in Winsum het afwisselende programma van de Europese dag van het Joods Cultureel erfgoed..
.
___________________
     
  '

'Open Joods Huizen', 'Huizen van Verzet' en 'Theater na de Dam' in 2017

  Voor meer informatie over het programma 2017 rond Open Joodse Huizen en de duo-programmering met 'Huizen van Verzet' in de periode van 29 april t/m 7 mei in veertien steden in het land: klik hier
.
.

Voor een videoverslag van 'Open Joodse Huizen' en 'Huizen van Verzet' in Groningen en Winschoten op 4 mei: klik hier
.

Voor informatie over het programma 'Theater na de Dam' in het land op 4 mei 2017 met onder andere projectkoor Vocalis Winsum o.l.v. Nellie Bolhuis: klik hier
     
     
   

Onbekende foto uit archief Winsum

. ca. 1908: izaäk goldsmith
. met hondenkar in Baflo
.
 
Bij het samenstellen van een expositie over het boek 'Alleen op de wereld', aangevuld met beeldmateriaal van Winsum-Obergum uit de periode 1890-1925, voor het KinderBoekenHuis werd eind 2016 een tot dan toe onbekende foto gevonden van Izaäk Goldsmith. De foto (Heerestraat, Baflo, rond 1908) zou volgens het bijschrift de Winsumse Izaäk Goldsmid (1838-1908) tonen. Volgens de gegevens in het boek 'De Joodse Gemeenschappen in Noordwest-Groningen' overleed hij echter tien jaar later. Het bijschrift vermeld tevens dat Goldsmith in Obergum heeft gewoond, onder andere in de Oosterstraat. Hij was koopman in borstels en gaf ook op diverse plaatsen in de omgeving dansles.
_________________________________
. - volgens mondelinge overlevering is Izaäk Goldsmith ook rabbijn geweest in Winsum -
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.