mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
   

Herdenking Kristallnacht in vm. synagoge Winsum met speelfilm 'Denial'

     
.
.
vm. synagoge winsum
.
9 november 20.30u.
  1938-2018
In samenwerking met Filmhuis Winsum brengt Stichting Een Joodse Erfenis tachtig jaar na dato de Jodenvervolging in herinnering tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 met de integere speelfilm Denial. Een film die stilstaat bij het feit dat het onweerlegbaar aantonen van waarheid ertoe doet. -
     
. rachel weisz in de rol van
. prof. deborah lipstadt
 
     
.
.
.
.
.
.
.
.
londen, 1996
. omgekeerde bewijslast
.
.
.
.
.
actueel relevant
  Denial is gebaseerd op het boek ‘History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier’ uit 2005. Hierin staat het waargebeurde verhaal rond de rechtszaak waarin David Irving (Timothy Spall) schrijfster professor Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) en haar uitgever beschuldigt van smaad. Irving is een controversieel historicus en holocaustontkenner. Hij baseert zijn beschuldiging op de uitspraken van Lipstadt in haar boek ‘Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory’ uit 1993.

De rechtszaak vindt in 1996 in Londen plaats. Irving kiest daarvoor, in plaats van de VS waar Lipstadt woont, omdat de bewijslast in het Engelse rechtssysteem bij de beschuldigde ligt. Lipstadt moet bewijzen dat Irving liegt en dat is lastig omdat de Nazi's veel bewijsmateriaal hebben vernietigd.

We zien een rechtbankfilm met overtuigende acteurs, waarin het niet om emotionele monologen draait maar om heldere feiten. Denial is een film met actuele relevantie voor debat rond vrijheid van meningsuiting, onredelijkheid, leugens, manipulatie van bewijsmateriaal, nepnieuws...
     
 
. speelfilm
.
. filmhuislocatie
. datum
. tijd
.
. organisatie
. entree
. reserveren
. filmhuis winsum
 

Denial..> trailer
UK/USA 2016, regie: Mick Jackson, duur: 105 minuten
Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
vrijdagavond 9 november 2018
aanvang 20.30 uur (deur open vanaf 20.00 uur)
.
Filmhuis Winsum i.s.m. St. Een Joodse Erfenis
€ 6,50

via. filmhuiswinsum@gmail.com (max. 40 zitplaatsen)
jaarprogramma

     
     
     
     
   

Veel belangstelling voor Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed in Winsum

    thema: 'storytelling'
     
. omslag van 'kindertranen'
.auteur: inge wallage
 
     

 

In de voormalige synagoge van Winsum woonden zo'n 95 bezoekers een of beide programma-onderdelen bij. Bij gebrek aan ruimte stonden er zelfs belangstellenden te luisteren in het kleine halletje en bij de openstaande deur van de nooduitgang. Spreekster Inge Wallage die na de oorlog in Winsum opgroeide, vertelde op zeer boeiende wijze over ‘Kindertranen toen, nu en in de toekomst’, rond het opstel dat haar vader Nol Wallage als middelbare scholier kort na de Tweede Wereldoorlog voor het vak Nederlands schreef.


Onder de aanwezigen bevond zich de heer Reitsma. Op hun boerderij bij het Friese Eernewoude boden zijn ouders tijdens de oorlog onderduikers, waaronder Nol Wallage, een veilige schuilplaats. Over de gebeurtenissen in en rond dit onderduikadres is het boekje ‘Wy binne bewarre’ verschenen. Ook de auteur van dit boekje, de heer Bergsma, was aanwezig. Begin dit jaar hebben hebben Inge en haar moeder Anneke, de weduwe van Nol Wallage, de heer Reitsma ontmoet. Tijdens die beladen bijeenkomst hoorden zij voor het eerst waar Nol was ondergedoken en hoe het hem was vergaan op dat onderduikadres.

     

flyer : klik hier
.
.
.
.
.
.
.
.

 
Inge leest voor uit 'Kindertranen' en vertelt over onderduiken in Eernewoude.
x
Nb.: De heruitgave 2015 van 'Kindertranen' is te koop in Herinneringscentrum Westerbork U kunt daarvoor contact opnemen met de museumwinkel. De Nederlandse uitgave kost € 5,-, de Engelse uitgave kost € 3,50. Er zijn nog voldoende exemplaren voorradig.
 
     
    Het programma van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed in Winsum werd afgesloten met een muzikale reis door Europa waarin klezmergroep Aheym liederen bracht uit de Jiddische volksmuziek.
     
.
. aheym in winsum
 
     

.
Esther Ronda
.
. zang .

. Marloes Grosfeld .
. accordeon
.
Affiniteit met
het Joodse leven,
de melancholische klanken van klezmer, Jiddische muziek en de Balkan
vormt het gezamenlijke vertrekpunt van de vier enthousiaste muzikanten.


.
. Remy Geldorp .
. klarinet, gitaar, zang .

. Dolf Derks .
. gitaar .
     
     
     
     
     
   

Watersplash van Jon Gardella tijdelijk in Den Haag

. den haag, mei/juni 2018
  Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in 2018 heeft beeldhouwer Jon Gardella uit Garnwerd in een unieke jubileumtentoonstelling te Den Haag zijn beeld Watersplash geëxposeerd. Gardella maakte het beeldontwerp voor Watersplash' tijdens een performance in de Obergumerkerk van Winsum in het kader van een actieprogramma op 5 mei 2010 om aandacht te vragen voor de noodzakelijke restauratie van de voormalige Winsumer synagoge. Met als vertrekpunt de tekst op het monument aan de oostwand van de vm. synagoge uit Jozua 4:6-7 heeft Gardella een beeld geschapen over herdenken, over 'eeuwig gedenken...'. Tijdens de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed in september 2017 toonde Gardella de in brons gegoten versie van zijn beeld in de gerestaureerde Winsumer synagoge. Het beeld is inmiddels terug in het atelier van de kunstenaar in Garnwerd en is te koop, voor nadere informatie: www.jongardella.com

De linker foto toont:
Gardella in actie tijdens de performance op 5 mei 2010 in Winsum.

De rechter foto toont:
Prinses Beatrix, tezamen met beeldhouwer Jon Gardella en kunsthistoricus en doctor in de hedendaagse beeldhouwkunst Jeroen Damen in gesprek over het beeld Watersplash.
     
. koninklijk bezoek
.foto rechts: j. van duin
.
.
.
 

. Winsum 2010 .

.'Watersplash' in wording .

. Den Haag 2018 .
. spreken over 'eeuwig gedenken...' .
     
     
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.