mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

   

Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed 2017 in voormalige synagoge Winsum

     
     
.EJC 10 september:   Commissaris van de Koning René Paas bezoekt Winsum
.
. historicus Romke Visser
. geeft tekst en uitleg
  2017-CdK Groningen
    .
. 10 september 2017 - zonnetje, wolkje, ruime belangstelling: .
.In aanwezigheid van Commissaris van de Koning René Paas volgen ca. tachtig belangstellenden.
.in Winsum het afwisselende programma van de Europese dag van het Joods Cultureel erfgoed..
.
___________________
     
     

/.
. programma 10 september
. 13.00-17.00 uur
.
.
.
.
.
.
.

.

.
.

.

.

.
.

.

.
.
.
.

.


 
     
.

.
 

De Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed 2017 wordt in Nederland op zondag 10 september georganiseerd.
.
programma regio Noord: Diaspora
programma Winsum > poster

. - 14.00 uur: presentatie.van Jon Gardella's kunstwerk 'Watersplash' uit 2010 (n.a.v. monumenttekst Jozua 4: 6,7 - overtocht Jordaan);
. - 15.00 uur: een wandeling door vm. 'Joods Winsum', o.a. langs panden, waar joodse handelaren woonden en werkten (gids: historicus Romke Visser);
. - 16.00 uur: demonstratie Israëlische Dans o.l.v. dansdocente Kaya Wolff met mogelijkheid om mee te dansen.

synagoge open: 13.00-17.00 uur
adres: Schoolstraat 24
toegang: gratis
     
     
     
. 10 september vanaf 14.00 uur
. in vm. synagoge winsum:
. jon gardella

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
foto's joost sizoo


.
.


. . monument a/d de sjoel 

.
Jon Gardella
Watersplash 2010

 
Watersplash en Joods monument aan voormalige synagoge Winsum

Tijdens een kunstmanifestatie waarin aandacht wordt gevraagd voor de restauratie van de vm. synagoge van Winsum geeft beeldhouwer Jon Gardella op 5 mei 2010 een twee uur durende performance van het ontstaan van zijn beeldontwerp 'Watersplash'. In wisselwerking met zang en muziek van gitarist Johannes van Timmeren boetseert Gardella zijn beeld 'Watersplash' in zwarte was naar aanleiding van de tekst op het rechterpaneel van het Joodse oorlogsmonument aan de oostwand van de vm. synagoge.

Beeld legt verbinding naar de toekomst

De tekst op dat monument roept op tot 'eeuwig gedenken' en is gebaseerd op Jozua 4: 6,7. Gardella heeft het lemniscaatteken, het wiskundige symbool voor 'oneindig', in zijn beeld verwerkt. We zien hoe een druppel valt op een wateroppervlak, weer opspattend tot een kroon van kleine mensfiguren. Mensen met verdriet, met hoop, met vreugde… twijfel… en onder die kroon van mensen dat symbool voor oneindigheid. Het beeld is bedoeld als symbool voor alle omgekomenen in de Tweede Wereldoorlog en legt, aldus Gardella, een verbinding naar de toekomst. De inspiratie hiervoor zocht hij in de Hebreeuwse letters TNSBH, die op Joodse grafstenen staan. Hierin komt de wens tot uiting dat de ziel van de overledene ‘gebonden moge zijn in de bundel der levenden’. Zo zoekt dit beeld aansluiting bij het Joodse erfgoed. Een krachtig beeld, met een eigen taal. Er wordt lang gezocht naar mogelijkheden voor een bronsgegoten toekomst voor 'Watersplash'. In 2016 gaat het beeld naar de gieterij en recent heeft de kunstenaar er de laatste hand aan gelegd. Op 10 september is het tijdens de Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed 2017 te bezichtigen in de gerestaureerde vm. synagoge van Winsum.

Dertien namen op het linkerpaneel
De tekst van Jozua: 6,7, die op het rechterpaneel van het monument wordt aangehaald, beschrijft hoe Jozua, na de dood van Mozes, de opdracht krijgt om het Joodse volk op weg naar het Beloofde Land over het water van de Jordaan te leiden. In het water van de Jordaan kan men hier ook een verwijzing zien naar de dertien vermoorde Winsumer Joden, die op het rechter paneel genoemd worden. Want de dertiende letter van het Hebreeuwse alfabet is de letter 'mem' en deze letter 'mem' is gekoppeld aan het begrip 'water'. Zo valt er, kijkend naar 'Watersplash' niet alleen veel te zien, maar ook veel te overdenken, de kunstenaar en zijn beeld nodigen daartoe uit (klik hier voor de fotoreportage van 'The making of Watersplash' op 10 mei 2010).
     
. performance 5 mei 2010
 
     
   
 
     
     
     
     

.
.

. 10 september vanaf 16.00 uur
.in vm. synagoge winsum:
. kaya wolff & dansers
.
.

 

.
.
.

.

.

.

.
.

.
.
.
bron van inspiratie

 
Demonstratie Israëlische Dans

Dansdocente Kaya Wolff van 'Mandala Dans' verzorgt in vm. synagoge Winsum een demonstratie met acht dansers.

Motto: . ... beweeg en laat je bewegen ...
 

  .
Er zullen verschillende Israëlische volks-dansen of daarvan afgeleide dansen met joods karakter getoond worden. Ook zijn er gemakkelijke dansen bij, waaraan toe-schouwers die daar zin in hebben zelf kunnen meedoen.

De levenslust en symboliek, die in het ritme en de bewegingen van de Israëlische dans weerspiegelen, vormen voor velen nog altijd een inspiratiebron en welkome uitlaatklep in het soms hektische leven.


 
     


 

Wat beweegt Kaya Wolff ?

 

Kaya combineert volksdans graag met meer meditatieve dansvormen. Ze volgt daar internationale scholing voor en is inmiddels al zo'n vijftien jaar actief als docent en choreograaf. Met name de Israëlische volksdans fascineert haar. Die dansvorm straalt zoveel plezier en dynamiek uit dat Kaya zich daar graag door laat aansteken, om zo op haar beurt ook weer anderen in beweging te brengen. Bekijk de folder voor meer informatie.

     
     
. fotobewerking
. kaya wolff
 
    ^. klik op de afbeelding voor vergroting .^
     
     
     
    m m m m
     
     
 

 

 
   

Jofel Cultuur, een Joodse dag in het centrum van Leeuwarden

     
. 17 september
. van 11.00 tot 18.30 uur
 
  Op zondag 17 september vindt in het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, Tresoar, de achtste editie plaats van 'Jofel Cultuur'.

...een korreltje Noord, een korreltje Joods en een korreltje Cultuur... met lezingen, muziek en film... Beleef de Joodse cultuur in een informele sfeer en kies uit vier of vijf van de ruim twintig activiteiten.

Bekijk de folder voor meer info.

 

 

 
  '

'Open Joods Huizen', 'Huizen van Verzet' en 'Theater na de Dam' in 2017

  Voor meer informatie over het programma 2017 rond Open Joodse Huizen en de duo-programmering met 'Huizen van Verzet' in de periode van 29 april t/m 7 mei in veertien steden in het land: klik hier
.
.

Voor een videoverslag van 'Open Joodse Huizen' en 'Huizen van Verzet' in Groningen en Winschoten op 4 mei: klik hier
.

Voor informatie over het programma 'Theater na de Dam' in het land op 4 mei 2017 met onder andere projectkoor Vocalis Winsum o.l.v. Nellie Bolhuis: klik hier
     
     
   

Onbekende foto uit archief Winsum

. ca. 1908: izaäk goldsmith
. met hondenkar in Baflo
.
 
Bij het samenstellen van een expositie over het boek 'Alleen op de wereld', aangevuld met beeldmateriaal van Winsum-Obergum uit de periode 1890-1925, voor het KinderBoekenHuis werd eind 2016 een tot dan toe onbekende foto gevonden van Izaäk Goldsmith. De foto (Heerestraat, Baflo, rond 1908) zou volgens het bijschrift de Winsumse Izaäk Goldsmid (1838-1908) tonen. Volgens de gegevens in het boek 'De Joodse Gemeenschappen in Noordwest-Groningen' overleed hij echter tien jaar later. Het bijschrift vermeld tevens dat Goldsmith in Obergum heeft gewoond, onder andere in de Oosterstraat. Hij was koopman in borstels en gaf ook op diverse plaatsen in de omgeving dansles.
_________________________________
. - volgens mondelinge overlevering is Izaäk Goldsmith ook rabbijn geweest in Winsum -
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.