mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
     
     
   

Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed (EDJC) 2018

     
. omslag van 'kindertranen'
.auteur: inge wallage
 
     
   

LEZING.INGE.WALLAGE

vm. synagoge Winsum, 9 september 2018, van 14.00 tot 15.30 uur

     

. inge wallage groeide op
. in winsum
.
. op 9 september vertelt zij
. over haar vader nol wallage

 
   
Kindertranen

toen, nu en in de toekomst
 
Verhalen delen, ervaringen delen. Begrip en verbinding. 'Storytelling' is zo oud als de mensheid en het belang kan niet onderschat worden.

Inge Wallage ziet er naar uit om op zondagmiddag 9 september om twee uur in gesprek te gaan over haar verhaal en het verhaal van haar vader en van daaruit over de betekenis en het belang van verhalen. Zij zal dit doen naar aanleiding van Kindertranen, het verhaal dat haar vader Nol Wallage schreef in 1946.
     
. flyer : klik hier
  Tranen: Nol zal enorm gehuild hebben om het verlies van zijn ouders, zijn zusjes en zijn broer. Zij kwamen allen om het leven in ‘het Oosten’. Nol ontsnapte uit Kamp Westerbork en zou zijn dierbaren nooit terugzien. Na de oorlog, die hij overleefde door onder te duiken op een boerderij in Eernewoude in Friesland, schreef hij voor het vak Nederlands een opstel: Kindertranen.

Was hij daarna uitgehuild? Zelf heeft Inge haar vader nooit in tranen gezien. Er mocht bij haar thuis eigenlijk niet gehuild worden. Had haar vader alle tranen gelaten en veel tranen gezien tijdens en net na de oorlog? Was er in het gezin misschien geen ruimte meer voor nog meer tranen?

Met Kindertranen als uitgangspunt zal Inge vertellen over hoe het was om op te groeien met een vader die nooit over familie of de oorlog sprak en zelf met het grote verlies en trauma probeerde te leven. Zij zal ingaan op wat dat met haar, met haar moeder en haar broers deed. Vervolgens zal zij het verhaal in de context van vandaag plaatsen. Wij leven immers in een samenleving met een overvloed aan verhalen en communicatiekanalen. Iedereen kan verhalen delen via social media en tegelijkertijd vloeien nog altijd kindertranen. Wat betekent dat voor onze toekomst?
     
. afsluiting met wereldmuziek
. van 15.30 tot16.00 uur
 

Rond 15.30 uur zal Inge afronden en volgt tot slot een muzikale reis door Europa door muziekgezelschap AHEYM.

     

. europese organisatie : aepj

 
 
     

. muzikale reis met
. muziekgezelschap 'aheym'

 

Muziekgezelschap 'Aheym' brengt een afwisselend repertoire, waaronder een aantal Jiddische liederen gezongen door Remy Geldrop en Esther Ronda. Soms zingen zij samen, soms solo, terwijl de anderen begeleiden. De samenstelling van het gezelschap is als volgt:
x
- Marloes Grosfeld, accordeon;
- Remy Geldrop, klarinet, gitaar en tenor zang;
- Esther Ronda, sopraan zang;
- Dolf Derks, gitaar.

     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.