mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

   

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet

. 4 mei 2018
. vanaf 13.00 uur
 
  Op 4 mei 2018 neemt Winsum deel aan het project Open Joodse Huizen (OJH) en 'Huizen van Verzet' (HvV). Op twee nader te bepalen locaties wordt in het kader van OJH gesproken over resp. Izack Jonathan van Berg en Israël de Vries en op één locatie in de Kloosterstraat in het kader van HvV. Start en afsluiting van het project vinden plaats in de vm. synagoge aan de Schoolstraat 24. Ook tussentijds is men daar welkom voor informatie, even uit te rusten of wat te drinken.

. . . . . . . . . . . . . . . .
     
. vanaf 19.30 uur
 
Op de avond van 4 mei is in de vm. synagoge weer de portretopstelling 'Dertien Namen' te zien van de dertien Winsums-Joodse oorlogsslachtoffers, die vermeld staan op het monument aan de oostzijde van de vm. synagoge. Bekijk ook: herdenken in 2018
     
     
   

Novemberlezing Winsum

. lezing 12 november 2017
 
Op zondag 12 november j.l. organiseerde Stichting Een Joodse Erfenis in de vooormalige syanagoge van Winsum haar jaarlijkse sjoellezing. Ditmaal sprak historicus Romke Visser over de Groninger SDAP-politicus Nathan Albert de Vries (1878-1924). Nathan groeide op in een orthodox joods gezin naast de leerlooierij van zijn vader Hartog de Vries aan de Hoofdstraat-W (huidige locatie van supermarkt Spar). In 1900 verhuisden zijn ouders en zuster Rebecca Reintje naar de stad Groningen. Daarna had Nathan nog enige tijd de leiding over de leerlooierij.  
     
     
   

Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed 2017 in vm. synagoge Winsum

.jaarthema: diaspora

  - Commissaris van de Koning René Paas bezoekt Winsum -
.

.
 
. historicus Romke Visser
. geeft tekst en uitleg
  2017-CdK Groningen
    .
. 10 september 2017 - zonnetje, wolkje, ruime belangstelling: .
.In aanwezigheid van Commissaris van de Koning René Paas volgen ca. tachtig belangstellenden.
.in Winsum het afwisselende programma van de Europese dag van het Joods Cultureel erfgoed..
.
___________________
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.