mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
     
     
   

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Winsum 2018

     
. spreekster hanna van berg
. met dochter en schoonzoon
 
     
   

VERSLAG

Winsum, 4 mei 2018

     
. met dank aan:
.
. alle vrijwilligers
.
. st. herdenking 4 mei winsum
.
. historische vereniging
. winsum-obergum
.
. st. behoud synagoge winsum
 
. Izack Jonathan van Berg .
. 1885-1942 .
. Issy de Vries .
. 1926-1943 .
. Jan van der Laan .
. 1904-1945 .
     
    . . . O P D A T .W IJ .N I E T .V E R G E T E N . . .
.
 
Op vrijdagmiddag 4 mei organiseerde Stichting Een Joodse Erfenis op drie locaties in Winsum het project ‘Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet’. Een van de drie vertellers, mevrouw Hanna van Berg kwam daarvoor speciaal over uit Amsterdam. De stamvader van haar Joodse familie, Izaak Marcus van Berg, vestigde zich in 1774 als slager in Winsum. Zijn nazaat koopman Izack Jonathan van Berg woonde er tot zijn deportatie in 1942. De overgrootvader van spreekster Hanna van Berg verliet al in 1845 Winsum en ging in de Folkingestraat in Groningen wonen. De generaties na hem woonden in Gorredijk en Alkmaar en Hanna’s vader werkte in Amsterdam in de tabakshandel. Hij overleefde de oorlog in een werkkamp in Havelte, waaruit hij op Dolle Dinsdag wist te ontsnappen.

Het gemis van zoveel in de Holocaust omgekomen familie heeft veel impact gehad op het naoorlogse gezin waarin Hanna is opgegroeid. Haar emotioneel zwaarbeladen verhaal maakte veel indruk op de aanwezigen in de voormalige synagoge.

Voor het interview met Els van Berg: klik hier
.
. hanna van berg vertelt in
. de voormalige synagoge
 
     
    In de Oosterstraat vertelde Romke Visser in zijn huis aan de Oosterstraat over de Joodse bewoners die daar van 1929 tot hun deportatie hebben gewoond en er een manufacturenwinkel hadden. Ook van deze Joodse familie hebben sinds het eind van de 18e eeuw onafgebroken opeenvolgende generaties in Winsum gewoond. Bij het verhaal op 4 mei stond de oudste zoon des huizes, Issy de Vries, centraal. Issy ging vanaf 1938 in de stad naar het voortgezet onderwijs. Spreker Romke Visser schetste een beeld over het betrekkelijke isolement waarin veel Joodse kinderen opgroeiden, maar noemde het opmerkelijk dat Issy van zijn ouders de mogelijkheid kreeg om na de lagere school verder te leren in de stad.

Voor het interview met Romke Visser: klik hier
.
. egbert kruidhof vertelt in
. kloosterstraat 4
 
     

1945, uitgeverij mekel .
. te winsum .
.
  In de Kloosterstraat sprak Egbert Kruidhof in zijn woning over verzetsman Jan van der Laan, die het huis in 1934 liet bouwen. Hij woonde er met zijn vrouw en twee zoontjes en dreef er een klein accountskantoor met twee medewerkers. Jan van der Laan had veel contacten in het dorp, maar over zijn activiteiten als verzetsman was zelfs bij de eigen nabestaanden nauwelijks iets bekend. In februari 1945 werd Van der Laan gearresteerd en vervolgens op transport gesteld. Dankzij de kleindochter van Van der Laans jongste zoon Wilte Berend werd enkele jaren geleden een speurtocht in gang gezet naar concentratiekamp Neuengamme. Via het Rode Kruis werd pas recent duidelijk dat de plaats van overlijden van Jan van der Laan niet Sandbostel is geweest, maar Hamburg. Dit bleek uit notities van twee verschillende medegevangenen die de verschrikkingen hadden overleefd. Ter aanvulling op het verhaal van spreker Egbert Kruidhof vertelde de heer Dijkstra uit de Kerkstraat enkele details over de zogenaamde Knokploeg van de Landelijke Organisatie die ook in Winsum actief was.

In totaal hebben zo’n 110 tot 120 bezoekers het project op 4 mei in Winsum bezocht

Voor de volledige tekst van het boekje 'Waarom terug uit Neuengamme?' van de heer K.D. Dijkstra uit Winsum op de website van het 'Geheugen van Nederland': klik hier

Voor het artikel over OJH/HvV Winsum-2018 in de Noorderkrant van 5 mei 2018: klik hier
.
   
. romke visser vertelt in .
. oosterstraat 4 .
. anneke wallage .
. kijkt terug op de dag .
     
    - In 2018 namen 19 organisaties in Nederland deel aan het project Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.In de provincie Groningen waren dat: Appingedam, Groningen, Winschoten en Winsum.
Voor meer informatie en fotoverslagen: klik hier (en vervolgens op de foto van de gewenste locatie).
.
     
. vrolijk schommelende
. kindertjes
. een luchtig accent van
. els van berg
 
     
     
     
   

Europese Dag Joodse Cultuur 2018

. 9 september 2018
 
In onze regio wordt de Europese Dag van Joodse Cultuur een week later georganiseerd dan elders in Europa. Dit om het evenement ook te kunnen opnemen in het landelijke programma van het Open Monumentenweekend, jaarlijks in het tweede weekend van september. Zo wordt ook in de vm. synagoge van Winsum op zondagmiddag 9 september 2018 de Europese Dag van de Joodse Cultuur georganiseerd. Het thema luidt dit jaar Storytelling en de internationale organisatie is weer in handen van de AEPJ (European Association for Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage), inmiddels gevestigd te Luxemburg. Nadere informatie over het programma in Winsum volgt later.
     
   
     
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.