mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
.

 

Herdenken in 2019

     

. 4 mei 1993: rabbijn jacobs
. onthult joods monument
  4 mei 1993, winsum
     
   

Holocaust Memorial Day, 27 januari 2019

.
.
genocide
.

.
.
.
.
.
.
.

. landelijke herdenking 2019
zondag 27 januari


.

 

Sinds 1 november 2005 vindt jaarlijks op 27 januari de internationale herdenking plaats van de Holocaust, waarbij door genocide circa zes miljoen Joden zijn omgekomen. Men herdenkt op die dag ook de andere slachtoffers uit de nazitijd. De dag is ingesteld door de Verenigde Naties (resolutie 60/7). Er is voor deze dag gekozen omdat soldaten van het Sovjetleger op 27 januari 1945 de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz hebben bevrijd.

Op de laatste zondag van januari organiseert het Nederlands Auschwitz Comité jaarlijks de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz in het Wertheimpark te Amsterdam. Rondom deze jaarlijkse herdenking organiseert het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een programma waarin het voorkómen van rassenhaat, discriminatie en antisemitisme centraal staan.

Voor nieuws over het programma van 2019: klik hier
x

. nooit meer auschwitz  
     
   

Open Joodse Huizen, 4/5 mei 2019

.
.
sprekende
. . herdenkingen

 

Rond de Nationale Dodenherdenking op 4 mei wordt jaarlijks ook het landelijke project 'Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet' georganiseerd. Winsum participeerde in 2016 en 2018 aan dit project maar zal hieraan in 2019 geen bijdrage leveren. Informatie over het programma 2019 in de noordelijke regio vindt u via de landelijke website: Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet.


   

Herdenkingsbijeenkomst 4 Mei 2019

.
.

. jaarthema 2019
. in vrijheid kiezen

.

.
. 4 mei, 20.00 uur

. stille tocht

  Stichting 'Herdenking 4 mei Winsum' stelt op 4 mei 2019 weer een programma samen rond de herdenkingsbijeenkomst bij het Bevrijdingsmonument aan de Regnerus Praediniusstraat. Daarbij wordt aangesloten bij het landelijke jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Na de twee minuten stilte om acht uur 's avonds is er gelegenheid om deel te nemen aan een stille tocht naar één van de vier specifieke herinneringsplekken in Winsum, te weten: de begraafplaats in Winsum, de begraafplaats in Obergum, het gedenkteken bij de Obergumerkerk en het monument aan de voormalige synagoge.

Op de avond van 4 mei is de voormalige Winsumse synagoge vanaf 19.30 uur geopend voor publiek en brandt weer de 19e eeuwse olielamp als teken van onze plaatselijke betrokkenheid bij het drama van de Holocaust. In de vm. synagoge is onder andere de portretopstelling 'dertien namen' te zien met de portretfoto-opstelling van de dertien op het monument aan de oostzijde van de vm. synagoge genoemde Winsums-Joodse oorlogsslachtoffers.

De Joodse Winsumer oorlogsslachtoffers staan ook vermeld op het Digitale Monument Joodse Gemeenschap Nederland. Hier is meer informatie over hen te vinden, met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens

x
   

Dertien namen

   
sophia de vries-van der klei jozef garson essie de vries izack van berg  
agatha de vries-van zuiden comprecht de vries michiel de vries izaak de vries ellie de vries-oudgenoeg
  israel de vries sophius de vries sofietje de vries jacobje de vries
     
    Sophia de Vries-van der Klei

Jozef Garson

Essie de Vries

Izack van Berg

Agatha de Vries-van de Zuiden

Comprecht de Vries

Michiel de Vries

Izaäc de Vries

Ellie de Vries-Oudgenoeg

Israël de Vries

Sophius de Vries

Sophie de Vries

Jacob C. de Vries
     
     
    x
x
. 9 november 2019
.
  Herdenking Kristallnacht. Op zaterdag 9 november 2019 is het 81 jaar geleden dat in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond. Honderden synagogen en duizenden Joodse winkels, bedrijven, woonhuizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden toen vernield. In Groningen wordt de Kristallnacht jaarlijks herdacht met een programma waarin Synagoge Groningen participeert.
x
     

 
olielamp synagoge winsum