mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
     
     
     
     
     
   

12 november 2019: lezing
. over 'HET UITERSTE DER ZEE, een familiegeschiedenis' .

     

. 12 november 2019
. aanv. 20.00 uur
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
.
.
.
.

.

.

.

.

.

.
.

 
In samenwerking met het Nut, departement 't Hoogeland, organiseert st. Een Joodse Erfenis op dinsdagavond 12 november in De Hoogte (Kerkpad 8, 9951 EP Winsum) een lezing van schrijfster en journaliste Pauline Broekema over haar recent verschenen boek 'Het uiterste der Zee'.
.
In haar boek beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen.
.
Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland.
 
 

.
Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
.
Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.
.
Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de Joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, Van Hasselt en Cohen.
.
Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews, familiecollecties en archieven. Ze besluit haar boek met een uitvoerige verantwoording en ze heeft een stamboom en een kaart van Noord-Nederland in haar boek opgenomen.

     
    aanvang: 20.00 uur
locatie: Kerkpad 8, 9951 EP Winsum
entree: € 4,- voor niet-leden van het NUT
     
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de in totaal 21 deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.