mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
     

.

 


OPEN MONUMENTENDAG 2019

     
. zaterdag 14 september
. aanvang 11.00 uur
  Op zaterdag 14 september is de voormalige synagoge van Winsum van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek ter gelegenheid van Open Monumentendag 2019. Thema: Plekken van Plezier. Nader informatie volgt.
.
   
. locatie
.
. datum
. aanvang
. toegang
  voormalige Synagoge Winsum
Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
14 september 2019
.
van 11.00 tot 17.00 uur
.
gratis
.
     
   
     
     
     
   

EUROPESE DAG JOODS CULTUREEL ERFGOED 2019

     
. zondag 15 september
aanvang 13.00 uur
  Op zondagmiddag 15 september is de voormalige synagoge van Winsum van 13.00 tot 17.00 uur open voor publiek ter gelegenheid van de twintigste Europese Dag van de Joods Culturele Erfenis. De Europese Dag wordt georganiseerd vanuit de AEPJ in Luxemburg. Nadere informatie over de invulling voor het Joodse Erfgoed in Groningen en het Drentse Zuidlaren volgt binnenkort.
     
     
     
     
   

LEZING over 'HET UITERSTE DER ZEE'

     
. 12 november
. aanvang 20.00 uur
 
In samenwerking met het Nut, departement 't Hoogeland organiseert Stichting Een Joodse Erfenis op dinsdagavond 12 november in de Obergumerkerk te Winsum een lezing van schrijfster en journaliste Pauline Broekema over haar recent verschenen boek 'Het uiterste der Zee, een familiegeschiedenis'.

De schrijfster vertelt daarin de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen. Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland.

> Nadere info volgt.
 
     
     
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.