mmmmmmmmmmmmmmmm mm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
 

 

NIEUWS

     
     

.

 


14 september: OPEN MONUMENTENDAG 2019

     
. zaterdag 14 september
 

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september vinden er tussen 10.00 en 17.00 uur op diverse locaties in Winsum activiteiten plaats rond het landelijke thema: Plekken van Plezier. In Winsum concentreren de activiteiten zich vooral rond de Nicolaaskerk en de Blauwe Schuit. In en rond de Nicolaaskerk is er ook een informatiemarkt voor culturele organisaties/ondernemers. Daarnaast kan het publiek tijdens een wandeling door het dorp schilderijen, exposities en 3D-films bekijken. Ook muziek en dans staan op het programma. Zo geven leerlingen van Muziekschool Noordakkoord 's middags van twee tot vier uur kleine concertjes in de vm. synagoge.

     
. vanaf 11.00 uur   De voormalige synagoge van Winsum is die dag van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Zie ook website Synagoge Winsum.
.
   
. locatie
.
. datum
.open
.
. toegang
  voormalige Synagoge Winsum
Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum
14 september 2019
.
van 11.00 tot 17.00 uur
(muziek tussen .
14.00 en 16.00 uur)
gratis
.
     
 
     
     
. programma winsum  
    . 14 september: winsum dubbel(dorp) en dwars.
     
     
     
     
   

15 september: EUROPESE DAG JOODS CULTUREEL ERFGOED 2019

     
     
. vm. synagoge winsum
. open van 13.00 tot 17.00 uur
.
 

In september wordt in ruim dertig landen de 20ste Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed georganiseerd. Het thema is: ‘Kunst & Cultuur’. In Nederland vindt dit plaats op zondag 15 september, tijdens het Open Monumentendag. Daarmee laten we zien hoe de Joodse cultuur en traditie in in de verschillende landen verankerd is in de plaatselijke cultuur. In Noord-Nederland doen naast Winsum nog een vijftal andere locaties mee, te weten Bourtange, Groningen, Leek, Leeuwarden en Zuidlaren.

. landelijk programma
. EDJC 2019
 
     
. vm. synagoge winsum
. vanaf 13.00 uur
  Er is een foto-expositie te zien van het eerste joodse huwelijk dat na de restauratie in de Folkingestraatsynagoge in Groningen plaatsvond. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Robert Mulder. Ook is er een foto op canvas aanwezig van het schilderij van de huwelijksplechtigheid van Helena Frank en Noach Benninga uit Eenrum onder de choepa in Groningen (september 1937). Het originele schilderij is gemaakt door Helena's zuster Sara Tromp-Frank. In de vitrine ligt onder andere een bijzondere huwelijksakte uit 1827.

Zie ook SJEW-poster en persbericht
     
. . vm. synagoge winsum
. aanvang 16.00 uur
 
     
.. klein concert  

Di Sheyne Sisters         

Twee vrolijke zangeressen met gevoel voor show, Yvet Anna en Carla da Silva, vormen samen met de virtuoze violiste Marjolijn Mellema het trio Di Sheyne Sisters.
 

Geïnspireerd door swingende zingende zusjes, zoals de Andrew Sisters, brengen zij hits uit het Jiddische theater van New York uit de jaren 40. Deze 'sisters' hebben een repertoire van Jiddische liederen, waarbij je gerust mee mag zingen, vrolijke muziek met een praatje en een geintje. Met Di Sheyne Sisters wordt het altijd gezellig! 

Yvet Anna (Amsterdam) is kunstenares en zingt naast Jiddisch ook Franse chansons, Jazz en Roma.

Carla da Silva (Groningen) heeft zich gespecialiseerd in de Jiddische muziek, taal en cultuur en geeft daar ook lezingen over.

Marjolijn Mellema (Den Andel) is veelzijdig violiste met een eigen stijl die altijd meeslepend is. 

 

www.jechida.nl/di-sheyne-sisters

www.facebook.com/DiSheyneSisters

     
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    22 september: Jofel Joodse Cultuurdag in Leeuwarden
     
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   

LEZING over 'HET UITERSTE DER ZEE, een familiegeschiedenis'

     

. 12 november
. aanvang 20.00 uur
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
.
.
.
.

.

.

.

.

.

.
.

 
In samenwerking met het Nut, departement 't Hoogeland, organiseert st. Een Joodse Erfenis op dinsdagavond 12 november in De Hoogte (Kerkpad 8, 9951 EP Winsum) een lezing van schrijfster en journaliste Pauline Broekema over haar recent verschenen boek 'Het uiterste der Zee'.
.
In haar boek beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen.
.
Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland.
 
 

.
Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
.
Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.
.
Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de Joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, Van Hasselt en Cohen.
.
Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews, familiecollecties en archieven. Ze besluit haar boek met een uitvoerige verantwoording en ze heeft een stamboom en een kaart van Noord-Nederland in haar boek opgenomen.

     
    aanvang: 20.00 uur
locatie: Kerkpad 8, 9951 EP Winsum
entree: € 4,- voor niet-leden van het NUT
     
     
     
   

Website samenwerkende synagogen in Noord- en Oost-Nederland

     
   
     
 

Sinds 2016 beschikt Syneon, het netwerk van samenwerkende synagogen in Noord- en Oost Nederland, over een eigen website met basisinformatie per locatie over de twintig deelnemende organisaties, te weten: de synagogen van Aalten, Appingedam, Bourtange, Borculo, Dalfsen, Dieren, Elburg, Emmen, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Lochum, Vriezeveen, Winsum, Winterswijk, Zuidlaren en Zwolle. Daarnaast zijn ook het Etty Hillesumcentrum in Deventer, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en de Samuel Levie Stichting in Leek aan synagogennetwerk SyNeON verbonden.