naar het virtuele sjoelplein  
                     
mal a O mal c

 

 

Winsum, 1808

Levie Lazarus de Vries

oooooooooooooooooooooooo     oooooo

. grafsteen roosje de vries met
. hebreeuwse tekst
 
grafsteen roosje de vries, winsum
    thema: heilige boeken ..  
   

Anno 1808

oooooo
. klik op de foto
.
.
 

Slager Levie Lazarus de Vries en zijn vrouw Kaatje Samuels Leek vestigen zich in 1808 vanuit Sauwerd in Winsum.

Levie Lazarus de Vries is geen familie van koopman Izaäk Nathans de Vries die ruim tien jaar eerder naar Winsum is gekomen. Levie Lazarus is geboren in 1768 in Trier in Duitsland. Zijn oudste drie kinderen zijn in Garnwerd en Sauwerd geboren en in Winsum krijgen Levie en Kaatje er nog vier kinderen. Hun kleinzoon Abraham de Vries wordt de laatste rebbe van Winsum en zijn dochter Roosje (achterkleindochter van Levie Lazarus) is de laatste Joodse inwoner van Winsum die in 1941 op de Joodse begraafplaats aan de Munsterweg begraven wordt (klik op de foto bovenaan de pagina voor de informatie over Roosje de Vries uit het. Stenen Archief .van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap in Amsterdam).
m

 
       
   

Introductie

 

.
.
.
.
.

.
.
.
leeswijzer

  Levie Lazarus de Vries is de derde Joodse stamvader die zich in Winsum vestigt. De christelijke plattelandsbevolking van Winsum is dan protestants. In de 19e eeuw ontstaat er binnen de protestante kerk een strijd die ook in Winsum leidt tot de komst van een tweede christelijke kerk, de gereformeerde kerk (afscheidingsbeweging. Hendrik de Cock, 1834). In diezelfde periode zijn ook de Joodse nieuwkomers bezig om hun eigen joodse religie te importeren. Ze richten daarvoor een eigen huis van samenkomst (synagoge) in, waar alles zal draaien om de Thora, het heilige boek van de joden. Niet voor niets heten zij het ‘Volk van het Boek’. In §1 vertellen we over de Hebreeuwse taal waarin dit boek geschreven is. Die taal behoort de taalfamilie van de 'Semitische talen'. Hoewel de Thora al sinds 1934 niet meer in de synagoge van Winsum aanwezig is, komen we toch op diverse plaatsen in de omgeving nog steeds Hebreeuwse letters tegen: op de Joodse begraafplaats, boven de ingang van synagoge en op het oorlogsmonument aan de andere kant van de synagoge. In §2 kijken we naar de inhoud van de joodse heilige boeken en daar valt ook te lezen hoe na zeventig jaar de vijf gebedenboeken uit het huis van rebbe Abraham de Vries terugkeren naar Winsum. In de laatse paragraaf (§3) bekijken we hoe het de nakomelingen van Levie Lazarus de Vries is vergaan.
m
 

 

  m  
       
. drie paragrafen   §1. Hebreeuwse taal en letters > klik

§2. Heilige boeken
> klik

§3. Nakomelingen van Levie Lazarus de Vries
> klik

naar het virtuele sjoelplein

 
       
   

Interview


Lees na §3 ook het interview met. Theo Mol .uit Ezinge. Hij gaat in op de gebedenboeken uit het huis van rebbe Abraham de Vries, de laatste rebbe van Winsum. Theo Mol is de zoon van een Joodse moeder die als enige van de hele familie de oorlog overleeft. .....
 
       
   
. met medewerking van: .
. dhr. Theo Mol
. bronnen: .
. - uitgaven St. Een Joodse Erfenis .
. - uitgaven De Vey Mestdagh Stichting .
. - diverse websites, zie menu links .
 

 

                                                                   
  1727
|

1774
|
1797
|
1808
|
1820
|
1834
|
1867
|
1879
|
  1913
|
1933
|
  1942
|
1993
|
2011
|
                                 
m
O
boom


O
vitrine


O
museum


O
oordelen


O
sophia


O
archief