naar het virtuele sjoelplein  
                     
mal a O mal c

 

 

Winsum, 1820

Emanuel Levie Garson

oooooooooooooooooooooooo     oooooo
. tussenwoning familie garson
. naast rebbe de vries
 
huis garson kerkpad winsum
    thema: windstreken ..  
   

Anno 1820

oooooo
    Godsdienstleraar/koopman Emanuel Levie Garson uit Grijpskerk trouwt op 8 juli 1820 met weduwe Rachel Philippus uit Veendam en vestigt zich in Winsum-Obergum.

Emanuel Levie Garson is in 1769 geboren in Osterode (Hannover) en trekt met zijn Joodse ouders Hartog Levie en Frouwke Mozes Garson, die in Oostenrijk geboren zijn, naar Nederland. Emanuel en zijn vrouw Rachel krijgen in Winsum twee dochters en een zoon. Emanuel overlijdt, tachtig jaar oud, te Obergum. De Garsons wonen eerst naast het gezin van rebbe de Vries aan het Kerkpad achter de Obergumerkerk. Als zijn twee kleinzonen, de vrijgezelle broers Hartog en Jozef Garson na het overlijden van hun moeder alleen in Winsum overblijven, verhuizen zij naar een woning in de Nieuwstraat. Het rijtje oude huizen aan het Kerkpad op de foto is inmiddels afgebroken.
m
 
   

Introductie

 
    Als de katholieke kerk in de 15e/16e eeuw in Zuid-Europa de strijd aanbindt met iedereen die niet katholiek is, vlucht een deel van de Joden naar Amsterdam. Ze hebben handelsgeest en dat past goed in het tolerante Amsterdam van de 17e eeuw. Later komen er ook Joodse vluchtelingen uit Midden- en Oost-Europa bij. Met name deze groep brengt de joodse religie mee en vestigt zich uiteindelijk tot in de verste uithoeken van ons land. Er zijn natuurlijk ook andersdenkenden, zo is er een belangrijke Joodse filosoof, die wereldberoemd wordt: Baruch Spinoza. Hoewel zijn leven een andere wending krijgt, wordt zijn geleerdheid toch direct in verband gebracht met zijn religieus joodse opvoeding, waarin ‘leren’ centraal staat. Hoe dat joodse onderwijs in een klein dorp als Winsum wordt georganiseerd bekijken we in paragraaf 2. Drie namen in dat verband zijn die van Eliazer de Haan, Emanuel Garson en Asser Italie. Verder blijkt dat de Joodse Gemeente in Winsum in 1876 grond aankoopt voor de bouw van een synagoge, een religieus bad, een schoollokaal én een onderwijzerswoning, maar door geldgebrek pakt dat allemaal anders uit. In de laatste paragraaf zien we hoe het de nazaten van Emanuel Garson en zijn vrouw Rachel vergaat en langs die lijn vinden we een kleinzoon van de Winsumse Minko Garson beneden de rivieren.
m
 

 

     
       
. drie paragrafen   §1. Windstreken, Joodse vestiging vanuit Europa > klik

§2. Joods onderwijs in het Groningerland
> klik

§3. Nakomelingen van Emanuel Levie Garson
> klik

naar het virtuele sjoelplein

 
       
   

Interview


Lees na §3 ook het interview met. Rob Garson .uit Limburg. Robert Minko Garson is de kleinzoon van de in Winsum geboren Minko Garson (1874-1923).  Robs grootvader Minko is de oudere broer van de in Auschwitz omgekomen Jozef Garson uit de Nieuwstraat in Winsum. De familiegeschiedenis heeft een wissel getrokken op Robs vader Maarten Garson, die daar in zijn latere jaren somber over wordt. Dat trekken Rob en zijn vrouw Dora zich aan. Samen met Robs vader bezoeken ze in 2004 Winsum en spreken met Jan Regtien van Stichting Een Joodse Erfenis. Dat doet goed.
.
 
       
   
.
.
. met medewerking van:.
.. dhr. Theo Mol
. .bronnen: .
..- uitgaven St. Een Joodse Erfenis
..- uitgaven De Vey Mestdagh Stichting
..- familiearchief R. Garson
..- diverse websites, zie menu links
.
 

 

                                                                   
  1727
|

1774
|
1797
|
1808
|
1820
|
1834
|
1867
|
1879
|
  1913
|
1933
|
  1942
|
1993
|
2011
|
                                 
m
O
boom


O
vitrine


O
museum


O
oordelen


O
sophia


O
archief